Η Τάρρα ήταν μικρή αλλά ανεξάρτητη πόλη – λιμάνι, όπου κατά την παράδοση κατέφυγαν για εξιλασμό ο Απόλλων και η Άρτεμις, μετά το φόνο του Πύθωνα στους Δελφούς. Εδώ ο Απόλλων ερωτεύτηκε τη νύμφη Ακακκαλίδα στο σπίτι του ποιητή Καρμάνορα και από την ένωσή τους προήλθαν οι ιδρυτές της πόλης Ελύρου, ο Φύλακις και ο Φίλανδρος.
Η Τάρρα ήταν πόλη της δυτικής Κρήτης, κοντά στο στόμιο του φαραγγιού της Σαμαριάς, στη θέση του σημερινού οικισμού της Αγίας Ρούμελης, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, πάνω σε λόφο στην αριστερή (ανατολική) όχθη του χειμάρρου που κατεβαίνει το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Ιδρύθηκε πιθανότατα στους κλασικούς χρόνους και υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο των Δωριέων, με πολλούς ναούς, πλούσια αναθήματα και με κύρια λατρεία του Απόλλωνα Ταρραίου. Άκμασε κυρίως κατά την Ελληνορωμαϊκή περίοδο. Από το ναό του Απόλλωνα Ταρραίου προέρχονται πιθανώς τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν. Ίδρυσε ομώνυμη αποικία στον Καύκασο.
Σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές και κυρίως τις επιγραφικές μαρτυρίες και τη μελέτη της νομισματικής, μέσα από την Ομοσπονδία των Ορείων, η Έλυρος, η Υρτακίνα, η Λισός και η Ποικιλασσός αντιμετώπισαν από κοινού την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του νησιού για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, διατηρώντας συγχρόνως και την αυτονομία τους.
Η πόλη κατοικήθηκε συνεχώς από τους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αν και μικρή ήταν πόλη ανεξάρτητη, αφου είχε δικά της νομίσματα, που είχαν από τη μια πλευρά κεφαλή κρητικού αίγαγρου και βέλος και από την άλλη μέλισσα, πιθανόν ενδείξεις για τις απασχολήσεις των κατοίκων της. Στην Τάρρα υπήρχαν εργαστήρια υαλουργίας.
Από την Τάρρα καταγόταν ο Λούκιλλος που άκμασε τον 2ο π.Χ. αιώνα, και έγραψε σχόλια στα Αργοναυτικά του Ροδίου Απολλωνίου και ο κιθαρωδός Χρυσόθεμις, γιός του Καρμάνορος, που νίκησε στα Πύθια. Η Τάρρα αναφέρεται μεταξύ των πόλεων που υπόγραψαν τη συνθήκη το 170 π.Χ. με τον Ευμενή Β’ της Περγάμου.
Εγκαταλείφθηκε μετά την παλαιοχριστιανική περίοδο, γεγονός που οφείλεται περισσότερο στην αλλαγή του εμπορικού δρόμου του Νότου παρά σε κάποια καταστροφή.
Προσβάσιμο απο Α.Μ.Ε.Α: ΌXI
Περιοχή: Aγία Ρουμέλη
Πηγή: www.incrediblecrete.gr