Το Ρέθυμνο, ένας νομός ανάμεσα στα Χανιά και το Ηράκλειο, βρέχεται στα βόρεια από το Κρητικό και στα νότια από το Λιβυκό πέλαγος.
Η πρωτεύουσά του, η γραφική πόλη του Ρεθύμνου, αρχικά χτισμένη στο ακρωτήρι της βόρειας ακτής, αναπτύχθηκε αργότερα παράλληλα με την εκπληκτική βόρεια αμμώδη παραλία μήκους 13 χιλιομέτρων. Πληθώρα μορφολογικών εναλλαγών κοσμούν το ορεινό τοπίο του νομού: εντυπωσιακά φαράγγια, πολυάριθμα σπήλαια, κατάφυτες κοιλάδες, μικρά ποτάμια.
Στο άγριο τοπίο της ενδοχώρας κυριαρχούν τα όρη και οι οροσειρές: ανατολικά ο μεγαλοπρεπής Ψηλορείτης, η Ίδη των αρχαίων με το ιερό σπήλαιο του Δία, νοτιοδυτικά η οροσειρά του Κέδρους που μαζί με τον Ψηλορείτη οριοθετούν την πανέμορφη κοιλάδα του Αμαρίου, στο βορειοανατολικό άκρο ο Κουλούκουνας ή Ταλαία Όρη, νότια της πόλης του Ρεθύμνου ο Βρύσινας, και νοτιοδυτικά ο Κρυονερίτης. Λίγες πεδινές εκτάσεις απλώνονται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους και κυρίως κατά μήκος της βόρειας ακτής. Εκεί, όπως και στα νότια έχουν σχηματιστεί θαυμάσιες και πολυάριθμες, αμμουδερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά.
Το «εύκρατο μεσογειακό» κλίμα με τα ζεστά καλοκαίρια και τις πλούσιες βροχοπτώσεις εξασφαλίζει ιδανικές θερμοκρασίες από 14 βαθμούς C το χειμώνα έως 29 το καλοκαίρι. Σποραδικά το ήπιο κλίμα αναστατώνουν άγριοι βοριάδες και ζεστοί, νωχελικοί νοτιάδες κυρίως κατά τη μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη.
Καλόκαρδοι και φιλόξενοι οι άνθρωποι της υπαίθρου δουλεύουν σκληρά διαιωνίζοντας τους πιο παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής ελιάς, λαδιού, κρασιού, τσικουδιάς, κτηνοτροφικών προϊόντων. Αφοσιωμένοι στην παράδοση περνούν, εκτός από τις καθημερινές, και τις ξεχωριστές μέρες του χρόνου, τιμώντας κατά γράμμα τις θρησκευτικές γιορτές: Χριστούγεννα, Πάσχα, Γάμος, Βαφτίσια, Πανηγύρια.
Επιπλέον, τηρούν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές γιορτές που γίνονται με αφορμή την παραγωγή κάποιου προϊόντος, τη δοκιμή της σοδιάς ή κάποια κτηνοτροφική διαδικασία. Ο τρύγος των αμπελιών και η παραγωγή τσικουδιάς στα παραδοσιακά «καζάνια», η «κουρά» των προβάτων, αλλά συχνά και το μάζεμα της ελιάς, μετατρέπονται σε αληθινά πανηγύρια όπου φίλοι και συγγενείς διασκεδάζουν προσφέροντας εθελοντική βοήθεια. Όταν δεν δουλεύουν και δεν διασκεδάζουν πίνοντας τσικουδιά, συχνά διοχετεύουν τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία δημιουργώντας καταπληκτικής ποιότητος αντικείμενα χειροτεχνίας.
Στο Ρέθυμνο παραμένουν ζωντανές και εξασκούνται με συνέπεια πολλές μορφές λαϊκής τέχνης όπως η αγγειοπλαστική, η καλαθoπλεκτική, η ξυλογλυπτική, η λιθοξοϊα, η υφαντική. Κάποιες μάλιστα από αυτές τις εξασκούν κατά παράδοση ολόκληρα χωριά: λιθοξοϊα στην Αλφά, αγγειοπλαστική στις Μαργαρίτες, υφαντική στ΄ Ανώγεια.
Πηγή: www.rethymnon.gr