Λίγα μόνο μέτρα από το σταθμό του μετρό «Συγγρού-Φιξ», πίσω από την πολύβουη λεωφόρο, υπάρχει ένα μικρό δρομάκι, η οδός Νάκου που πλέον φιλοξενεί το πάρκο του OrangelandHome –ένα πενταόροφο κτίριο με χώρους χαλάρωσης, αίθουσες ερευνητικών πειραμάτων, παιδότοπο, συνεδριακό κέντρο κι ένα roofgarden με θέα την Ακρόπολη – όλα με κέντρο το πορτοκάλι. Βαμμένο με έντονα χρώματα, στολισμένο με μικρές πορτοκαλιές στα τραπέζεια και το logo «we succeed» στον κεντρικό τοίχο, το OrangelandHome θα λέγαμε πως είναι το αδελφάκι της OrangelandSparta, που εδώ και περίπου δύο χρόνια λειτουργεί στην Σπάρτη ως θεματικό πάρκο για το πορτοκάλι και πρόσφατα έφερε το εγχείρημα της και στην πρωτεύουσα.
«Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχειρηματικής αποστολής του Χρήστου Παπαδημητρακόπουλου στην Αμερική, όπου ως τιμώμενο πρόσωπο αντιπροσώπευε την Ελλάδα, μια χώρα που το πορτοκάλι αποτελούσε σημαντική καλλιέργεια αλλά δυστυχώς μέρα με τη μέρα πεθαίνει» όπως μας εξηγεί η Βιβή Γιαννουλίδου Προβατά, γεωπόνος οικονομολόγος με σπουδές στη διοίκηση των αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων και ιδρυτικό μέλος της Orangeland. Όπως συνεχίζει, «ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στα πορτοκάλια. Είναι από τους λίγους μάλιστα ανθρώπους στον κόσμο που γνωρίζουν τόσο καλά αυτόν τον καρπό και όλο του το ταξίδι του, από το πώς μεγαλώνει στο δέντρο μέχρι το πως γίνεται χυμός και φτάνει στον τελικό καταναλωτή – δηλαδή στο σπίτι μας». Ίδια σχέση με το μεσογειακό φρούτο έχουν και τα υπόλοιπα όμως ιδρυτικά μέλη, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορεί να μην γεννήθηκαν μέσα στις πορτοκαλιές αλλά πορεύονται μαζί με αυτές.
Υπάρχει βέβαια ένας έντονος προβληματισμός γύρω από την καλλιέργεια του πορτοκαλιού στη χώρα μας και ειδικά για χυμοποίησή του, μιας και αυτή φθίνει παρόλο που οι ποικιλίες μας είναι ποιοτικά ανώτερες και ο χυμός που παράγεται ειδικά στη Λακωνία είναι πλούσιος σε άρωμα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», την περίοδο του 2017 υπήρξε μείωση στις εξαγωγές των πορτοκαλιών από τη χώρα μας (μείον 41,8% ).
Οι ιδρυτές της Orangeland, γνωρίζοντας πολύ καλά την αξία της παιδείας στοχεύουν στο άυλο κέρδος, στην εκπαίδευση δηλαδή του παιδιού, του γονιού, του αγρότη, του δασκάλου και γενικά του πολίτη ώστε να ενισχυθεί μελλοντικά η αγροτική οικονομία. Και για να το θέσουμε πρακτικά με ένα παράδειγμα, εσείς αλήθεια γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ χυμού και αναψυκτικού; Όπως μας εξήγησε η Βιβή Γιαννουλίδου αυτό είναι και το πρώτο βιωματικό μάθημα που κάνουν οι μικροί φίλοι που έρχονται στην Οrangeland ώστε να εκπαιδευτούν ως μελλοντικοί καταναλωτές. Ο χυμός με απλά λόγια είναι ότι πίνουμε όταν στύβουμε ένα πορτοκάλι. Το αναψυκτικό αποτελείται κυρίως από νερό και ζάχαρη , ίσως χρώματα , σταθεροποιητές τεχνητές ή φυσικές άλλες πρόσθετες ύλες, σε κάποιες περιπτώσεις συντηρητικά και δυστυχώς πολύ μικρή ποσότητα χυμού που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 10%.
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη αγροτοβιομηχανική και εκπαιδευτική πλατφόρμα βάζει σε προτεραιότητα την εξωστρέφεια, αναζητά η ίδια την επαφή με την κοινωνία, με δράσεις μάλιστα που δεν έχουν κανένα απολύτως κόστος συμμετοχής ή παρακολούθησης για το κοινό. Τον ίδιο μη εμπορικό χαρακτήρα κρατούν και με το OrangeFestival –ένα φεστιβάλ με περίπου 30 πολυποίκιλες, δωρεάν δράσεις γύρω από το πορτοκάλι– που φέτος επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Νότια Πελοπόννησο.
Όσον αφορά το μέλλον, οι άνθρωποι της Orangeland συνεργαζόμενοι με το γκρουπ εταιρειών «Biofresh Cosmos», σχεδιάζουν την επέκταση στην Ανδαλουσία της Ισπανίας αλλά και στο Μαϊάμι της Φλόριντας χρησιμοποιώντας ως πιλότο το project της Σπάρτης.
Πηγή : Αθηνόραμα