Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut rutrum dolor non est fermentum, sit amet luctus eros faucibus. Donec dignissim at nulla et fringilla. Etiam nisi felis, aliquam eget sagittis ac, condimentum vitae leo. Donec nec iaculis sapien, vel mattis ipsum. Phasellus ligula turpis, efficitur id congue non, accumsan a enim. Nunc sed ornare justo. Nam iaculis aliquet laoreet. Nullam dignissim lacus a ante venenatis, eget dictum magna dapibus. Ut nec nisi finibus, hendrerit purus nec, suscipit magna. Nulla facilisi. Mauris id leo vel tortor malesuada hendrerit quis et odio. Ut non elit eget ex eleifend tempor. Aenean ultricies cursus nisl sed accumsan. Quisque volutpat leo quis odio porttitor convallis. In sed ipsum et nibh vulputate efficitur a quis erat. Integer ac aliquet neque.
1. ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
Κτισμένο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Εδώ υπεγράφη η προσχώρηση της Ελλάδος στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Ένωση) το 1981. Νεοκλασσικό κτήριο 985 τ.μ. με είσοδο κορινθιακού ρυθμού, σχεδιασμένο από τον Θεόφιλο Χάνσεν. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από τον Ευάγγελο Ζάππα.
Αψίδα θριάμβου που ιδρύθηκε από τον λαό των Αθηναίων για να τιμήσει τον αυτοκράτορα Αδριανό, για τα έργα του στην πόλη της Αθήνας (μεταξύ 131-135 μΧ). Είναι το σύνορο των «δύο πόλεων», δηλαδή της παλιάς πόλης των Αθηνών του Θησέα και της νέας πόλης των Αθηνών του Αδριανού. Έχει ύψος 18μ. και συνδυάζει την ελληνική με την ρωμαϊκή τεχνοτροπία.
3. ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ
Αγορά για ο,τιδήποτε μπορεί να χρειάζεται κάποιος να ψωνίσει: μπαχαρικά, βότανα, τρόφιμα, ποτά. Οφείλει την ονομασία της στον ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Αποτελεί κτίσμα οργανωμένης συνοικιακής αγοράς, το οποίο συστεγάζει πολλούς και διαφορετικούς εμπόρους, δίνοντας μοναδικό χρώμα στην περιοχή.
4. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ.
Είναι αφιερωμένος στην Παναγία και κτίστηκε στα ερείπια αρχαίου ναού της Αθηνάς ή της Δήμητρας, στα μέσα του 11ου αιώνα. Οι περισσότερες τοιχογραφίες του ναού, ανήκουν στον Φώτη Κόντογλου και είναι υπογεγραμμένες από το 1955.
5. ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Είναι γνωστό ως Ηρώδειο. Ρωμαϊκό Ωδείο που κτίστηκε τον 2ο αιώνα μΧ με χρηματοδότηση του Αθηναίου Τιβέριου Κλαύδιου Ηρώδη Αττικού, εις μνήμην της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης. Είχε ξύλινη στέγη, Σκηνή με τρεις ορόφους, ημικυκλική ορχήστρα και 32 σειρές εδωλίων. Ήρθε ξανά στο φως το 1857.
6. ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΙΕΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ
Η περιοχή του Ιερού Βράχου φαίνεται να έχει κατοικηθεί από την Τρίτη χιλιετία πΧ, ενώ τα μνημεία που βλέπουμε σήμερα κτίστηκαν μετά τους Περσικούς Πολέμους. Τα μνημεία του πασίγνωστου διεθνούς αυτού μνημείου υπέστησαν πολλές καταστροφές μέσα στους χρόνους, ακόμη όμως στεγάζονται εδώ σημαντικά ιερά, ναοί και βωμοί.
7. ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Θεμελιώθηκε το 1842, και μάλιστα τα εγκαίνιά του έγιναν ημέρα έκλειψης ηλίου. Είναι προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Κτισμένο στον λόφο των Νυμφών, όπου βρίσκονται απομεινάρια του ναού του Διός και ιερού των Νυμφών, πλάϊ στον χώρο της Πνύκας. Το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας βρίσκεται εδώ, καθώς και πιστό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
8. ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Το 1952 τοποθετήθηκε εδώ το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς, ως ηρώο των ξένων πεσόντων στην Ελλάδα στις μάχες του 1941-1945. Είναι ο μεγαλύτερος κήπος 230 στρεμμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά σχεδιάστηκε το 1934 για να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821. Ονομάστηκε έτσι προσομοιάζοντας στο ρωμαϊκό Campus Martius και αποτελεί ιδανικό σημείο για βόλτα.
9. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Πολλά και σπάνια είδη φυτών σε έκταση 285 στρεμμάτων. Βρίσκεται δίπλα στην Βουλή των Ελλήνων. Στην αρχαιότητα εδώ βρισκόταν ο ιδιωτικός κήπος του βοτανολόγου και φιλόσοφου Θεόφραστου, με ιερό και βιβλιοθήκη. Η βασίλισσα Φρειδερίκη αποφάσισε την μετατροπή του σε βοτανικό κήπο και το 1839 φυτεύτηκαν εδώ 15.000 καλλωπιστικά φυτά από την Γένοβα, και άλλα αυτοφυή από το Σούνιο και την Εύβοια.
10. ΠΛΑΚΑ
Συνοικία της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη. Εδώ μπορεί κανείς να δει πώς ήταν η Αθήνα πριν από 100 χρόνια και να κάνει βόλτα σε μαγαζιά, ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα, καθώς και κτήρια διάσημων πολιτών της Αθήνας. Γραφική συνοικία που θυμίζει σε πολλά σημεία της νησιωτικά χρώματα.
11. ΟΑΚΑ
Κατασκευάστηκε το 1995 και έχει χωρητικότητα περίπου 20.000 θέσεων. Εδώ πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.
12. ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΡΗΣΤΟΥ (ΑΕΡΗΔΕΣ)
Οκταγωνικό κτήριο με παραστάσεις των ανέμων. Κτίστηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Ανδρόνικο, στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα πΧ. Επί Τουρκοκρατίας, είχε μετατραπεί σε τεκέ από Δερβίσηδες που φιλοξενούσαν τους ιερουργούς του μουσουλμανικού δόγματος.