Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut rutrum dolor non est fermentum, sit amet luctus eros faucibus. Donec dignissim at nulla et fringilla. Etiam nisi felis, aliquam eget sagittis ac, condimentum vitae leo. Donec nec iaculis sapien, vel mattis ipsum. Phasellus ligula turpis, efficitur id congue non, accumsan a enim. Nunc sed ornare justo. Nam iaculis aliquet laoreet. Nullam dignissim lacus a ante venenatis, eget dictum magna dapibus. Ut nec nisi finibus, hendrerit purus nec, suscipit magna. Nulla facilisi. Mauris id leo vel tortor malesuada hendrerit quis et odio. Ut non elit eget ex eleifend tempor. Aenean ultricies cursus nisl sed accumsan. Quisque volutpat leo quis odio porttitor convallis. In sed ipsum et nibh vulputate efficitur a quis erat. Integer ac aliquet neque.
1. Λευκός Πύργος (ή πύργος του Λέοντος)
Είναι κομμάτι της οθωμανικής οχύρωσης της πόλης, η οποία αντικατέστησε παλαιότερη βυζαντινή οχύρωση. Σήμερα λειτουργεί ως μουσεία και είναι το κτήριο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Έχει έξι ορόφους και 34 μέτρα ύψος. Γύρω από τον Λευκό Πύργο μπορεί κανείς να απολαύσει καφέ και φαγητό στα μαγαζιά της περιοχής.
Η καρδιά της πόλης, με θέα στην θάλασσα. Μπορείτε να απολαύσετε καφέ ή φαγητό και να κάνετε τα ψώνια σας στα πολλά μαγαζιά της περιοχής.
3. Ναός Δώδεκα Αποστόλων
Σημαντικό βυζαντινό μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων. Το 1430 ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί (Το Τζαμί του Κρύου Νερού – ονομάστηκε έτσι λόγω της δεξαμενής που βρίσκεται στα βορειοδυτικά). Αρχικά ήταν αφιερωμένος στην Θεοτόκο.
4. Αχειροποίητος
Ο ναός της Αχειροποιήτου ονομάστηκε έτσι λόγω της αχειροποιήτου εικόνας της Παναγίας Δεομένης. Πιστεύεται ότι εδώ βρισκόταν ο ναός της Θερμαίας Αφροδίτης. Η ονομασία Αχειροποίητος βρέθηκε γραμμένη σε χρυσόβουλο έγγραφο του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Θ΄.
5. Φρούριο Επταπυργίου – Κάστρα (ή Γεντί Κουλέ)
Εδώ βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο που συντίθεται από δέκα πύργους, καθώς και νεώτερα κτίσματα φυλακών εντός και εκτός του φρουρίου. Η σημερινή μορφή δόθηκε μάλλον κατά την εποχή των Παλαιολόγων. Το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή κατά το 1890. Η περιοχή της Άνω Πόλης περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως την Μονή Λατόμου, τον ναό ταξιαρχών, τη Μονή Βλατάδων, το Αλατζά Ιμαρέτ κ.ά.
6. Γαλεριανό συγκρότημα – Αψίδα – Ροτόντα
Η Αψίδα του Γαλέριου είναι το κομβικό σημείο που ενώνει τα κτίσματα του όλου Γαλεριανού συγκροτήματος. Η Αψίδα χτίστηκε (298-305 πΧ) προς τιμήν της νίκης του Γαλέριου κατά των Περσών. Η Ροτόντα αρχικά προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως μαυσωλείο του Γαλέριου, αλλά λόγω του ότι δεν χρησιμοποιήθηκε, μετατράπηκε σε ναό του Αγίου Γεωργίου. Η αρχική χρήση του προοριζόταν παρ’ όλα αυτά να είναι ναός των Καβείρων ή του Διός. Άλλα κτίσματα του συγκροτήματος: Η Αψιδωτή Αίθουσα, η Βασιλική, τα Λουτρά, το Οκτάγωνο, ο Ιππόδρομος.
7. Τα Λαδάδικα
Περιοχή με την δική της ιστορία, διαμορφωμένη για περπάτημα. Αγαπημένος προορισμός για φαγητό, διασκέδαση, ανάμεσα στα διατηρητέα κτήρια της παλιάς πόλης της Θεσσαλονίκης. Συνδυασμός παράδοσης και μοντέρνου με μουσική, και νόστιμες γεύσεις.
8. Αρχαία Αγορά
Έκταση 20 περίπου στρεμμάτων στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης, με δημόσια κτήρια και χώρους ενιαίας αρχιτεκτονικής, που χτίστηκαν στο τέλος του 2ου αιώνα μΧ. Χώροι συνάθροισης (Βουλευτήριο), χώροι εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας, το Ωδείο με την ημικυκλική κατασκευή. Η αρχαία (ρωμαϊκή) αγορά άρχισε να εγκαταλείπεται στα τέλη του 4ου αιώνα.
9. Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
Δίπλα στον Λευκό Πύργο, βρίσκεται το πιο γνωστό διεθνώς άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το πιο φωτογραφημένο και δημοσιευμένο στο διαδίκτυο και στους οδηγούς της πόλης. Έχει ύψος 6 μέτρα και βάρος 4 τόνους. Μαζί με το βάθρο του, έχει ύψος 11 μέτρα. Στα δυτικά του μνημείου βρίσκεται τοιχίο με ανάγλυφη αναπαράσταση της Μάχης της Ισσού. Επίσης υπάρχουν δύο συστοιχίες από ασπίδες και σάρισες, ως σύμβολο των στρατιωτών του Αλέξανδρου, που περιστοιχίζουν το άγαλμά του.
10. Μουσείο Κινηματογράφου
Βρίσκεται στο διατηρητέο κτήριο στο λιμάνι, κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους. Εδώ μπορεί κανείς να μάθει για την εξέλιξη του κινηματογράφου στην Ελλάδα, σε μια πόλη που φιλοξενεί το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάθε χρόνο. Στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ταινίες της Ταινιοθήκης.
11. Μπέη Χαμάμ (ή Λουτρά Παράδεισος)
Είναι κτήριο της Οθωμανικής περιόδου. Χτίστηκε το 1444, πάνω σε απομεινάρια βυζαντινών εκκλησιών. Λειτούργησε ως χαμάμ ως το 1960. Σήμερα είναι χώρος εκδηλώσεων.
12. Ναός Αγίου Δημητρίου – Αγία Σοφία
Μια και είναι έντονος ο βυζαντινός χαρακτήρας της πόλης, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει να επισκεφθεί τον ναό του προστάτη αγίου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος του μαρτυρίου του αγίου. Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι από τους παλαιότερους ναούς (χτίστηκε στα μέσα του 7ου αιώνα) με σημαντικό διάκοσμο.