Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, οι «Δολίνες των Διδύμων» που ιντριγκάρει τους ειδικούς, σε περιμένουν για να σου αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Οι ιδιαίτεροι αυτοί κρατήρες προήλθαν από καθίζηση του εδάφους. Λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής που βρέθηκαν στη μία σπηλιά μαρτυρούν τη χρήση τους ως καταφύγιο από τα προϊστορικά χρόνια. Δύο μοναδικά ξωκλήσια, του Αγίου Γεωργίου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην άλλη Δολίνη σε καλούν να θαυμάσεις την ομορφιά τους.
Λίγο πριν το όμορφο χωριό Δίδυμα με τα πλούσια λιβάδια άγριας τουλίπας βρίσκο-νται δύο παράξενοι κι επιβλητικοί κρατήρες, οι περίφημες «Δολίνες» που σε εντυ-πωσιάζουν με το μέγεθος και το κυκλικό τους σχήμα. Το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο θεωρείται πως προκλήθηκε, είτε από πτώση μετεωριτών, είτε από ομοιόμορφη καθίζηση του εδάφους.
Έλα κι εσύ σ’ αυτό το υπέροχο μνημείο της φύσης και ζήσε μια ανεπανάληπτη εξερεύνηση! Η μία Δολίνη, η μεγάλη βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου και σε καλεί από μακριά να την εξερευνήσεις. Στη βορειοδυτική πλευρά της σπηλιάς το δάπεδο σχηματίζει αμφιθέατρο. Εδώ βρέθηκαν λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής μέσω των οποίων πιστοποιείται η κατοίκηση της σπηλιάς από τα προϊστορικά χρόνια. Λίγο πιο κάτω θα δεις τη δεύτερη και πιο μικρή Δολίνη που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω των πολλών διαβρώσεων που έχει υποστεί. Μια στοά σκαμμένη στο έδαφος και μια σκάλα λαξευμένη στο βράχο σε οδηγεί στο εσωτερικό της σπηλιάς. Εκεί, μέσα στην οργιώδη βλάστηση δύο υπέροχα βυζαντινά ξωκλήσια λαξευμένα στο βράχο, του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 13ου αι. και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αντικριστά το ένα απ’ το άλλο σε προσμένουν να σου διηγηθούν την ιστορία τους.
Πηγή: www.mythicalpeloponnese.gr