Το όρος Πάρνωνας, που είναι γνωστό και ως Μαλεβός, καταλαμβάνει μια έκταση 2 εκ. στρεμμάτων στα ανατολικά της Πελοποννήσου. Ήδη από την αρχαιότητα θεωρούνταν θαυμαστό βουνό: το όνομά του σημαίνει κορυφή που λάμπει. Πράγματι, η περιοχή του Πάρνωνα έχει ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και οικολογική αξία. Η κατοίκησή του ξεκίνησε ήδη από την παλαιολιθική εποχή και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, όπως μαρτυρούν οι ενδείξεις που είναι διάσπαρτες στην περιοχή: αρχαιολογικά λείψανα, κάστρα, παρατηρητήρια, λατομεία και μνημεία της βυζαντινής περιόδου μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σε όλη την έκτασή του. Στην περιοχή του Πάρνωνα αναπτύχθηκε επίσης ιδιαίτερα ο μοναστικός βίος. Το βουνό βρίθει από μοναστήρια, και για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί το «Άγιο Όρος της Πελοποννήσου».
Ο Πάρνωνας, βέβαια, φημίζεται ιδιαίτερα για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του, που τον καθιστά μία από τις σημαντικότερες οικολογικές ζώνες στην Ελλάδα. Καλύπτεται σε σημαντικό ποσοστό από δάση, που αποτελούνται κυρίως από πλατάνια, καστανιές, μαυρόπευκα, έλατα Κεφαλληνίας, μηλόκεδρους, δρύες και χαρουπιές. Ιδιαίτερη σημασία έχει το δάσος από δενδρόκεδρους, στην περιοχή της Μονής Μαλεβής, που είναι το μοναδικό που απαντάται στην Ευρώπη και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Η χλωρίδα του Πάρνωνα περιλαμβάνει πλήθος ειδών, ανάμεσά τους αρκετά με θεραπευτικές ιδιότητες. Πάνω από 80 είδη σπανίων φυτών έχουν καταγραφεί εδώ, ανάμεσά τους και 12 ενδημικά.
Η περιοχή του Πάρνωνα περιλαμβάνει πάνω από 15 τύπους οικότοπων· ως οικότοπος ορίζεται ένα μέρος που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα βιολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Αρκετοί από τους οικότοπους παρουσιάζουν αυξημένη ανάγκη για προστασία, εξαιτίας σπανίων ειδών που περικλείουν. Η οικολογική ζώνη του Πάρνωνα είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, και έχει αναδειχθεί σε Προστατευόμενη Περιοχή: τέσσερις επιμέρους ζώνες της έχουν επίσημα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000: η Μονή Ελώνης με τη χαράδρα Λεωνιδίου, με κωδικό GR2520005, η περιοχή του Παράλιου Άστρους με τη λίμνη Μουστού, με κωδικό GR2520003, οι κορυφές του Πάρνωνα με την περιοχή Μονής Μαλεβής, με κωδικό GR2520006 και τα όρη Γιδοβούνι, Χιονοβούνι, Γαϊδουροβούνι, Κορακιά, Καλογεροβούνι, Κουλοχέρα, με την περιοχή της Μονεμβάσιας, με κωδικό GR2540001.
Στη φυσική ομορφιά του Πάρνωνα συμβάλλουν επίσης τα επιβλητικά τοπία του, με τις βαθιές χαραδρώσεις, τις όμορφες κοιλάδες, τις αμέτρητες βουνοκορφές, τις σπηλιές, τους καταρράκτες, τις πηγές και τους ποταμούς, τα περισσότερα από τα οποία αποκαλύπτονται μέσα από πλήθος πεζοπορικών διαδρομών. Οι οικισμοί που δημιουργήθηκαν εδώ χαίρονται προνομιακά το υπέροχο τοπίο του Πάρνωνα: Λεωνίδιο, Πραστός, Τυρός, Καστάνιτσα, Σίταινα, Άγιος Πέτρος, Καρυές, Βρέσθενα και πλήθος άλλων, περιμένουν τον επισκέπτη για να του αποκαλύψουν τους θησαυρούς του μαγικού αυτού βουνού.
Πηγή: www.mythicalpeloponnese.gr