Φλαμένκο «Carmen» από την Compania Antionio Gades; Αφιέρωμα στα 30χρονα των θρυλικών Μπαλέτων του Μορίς Μπεζάρ; Ή μήπως Μπαλέτα Μπολσόι, με τον Ιβάν Βασίλιεφ να τιμά τον δάσκαλό του Μιχαήλ Λαβρόφσκι; Τρία θρυλικά σχήματα καταφθάνουν στο Ηρώδειο μέσα στον Σεπτέμβριο και οι λάτρεις του χορού έχουν πολλούς λόγους να δώσουν το «παρών».
«Carmen»: η ιστορική παράσταση των Αντόνιο Γκαντές και Κάρλος Σάουρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1983, λίγο μετά την ομώνυμη ταινία που άφησε εποχή, έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα το μύθο της φλογερής τσιγγάνας με το φλαμένκο ταμπεραμέντο. Πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το αισθησιακό μπαλέτο, που αναδεικνύει το φλαμένκο σε χορό της ισπανικής ψυχής, είναι μια νουβέλα του 19ου αιώνα, γραμμένη από τον Προσπέρ Μεριμέ, με ηρωίδα την Κάρμεν και κύριο θέμα μια ερωτική ιστορία: μια γοητευτική τσιγγάνα γίνεται το αντικείμενο του πόθου και της φονικής αντιζηλίας ανάμεσα σε έναν αξιωματικό κι έναν ταυρομάχο. Εμείς θα δούμε την ιστορία να χορεύεται εκρηκτικά από τους Ισπανούς master του φλαμένκο, την Compania Antonio Gades. Και όπως δήλωνε ο ίδιος ο Γκαντές: «Δημιούργησα αυτήν την παράσταση γιατί δεν μου άρεσε η στερεοτυπική, ψεύτικη αντιμετώπιση της Κάρμεν. Η γυναίκα αυτή δεν είναι ούτε επιπόλαια ούτε της αρέσει να βασανίζει τους άντρες· είναι απλώς μια γυναίκα ειλικρινής».
(2/9, προπώληση: 2111010050, www.viva.gr, www.athinorama.gr κ.λπ. )
Τιμώντας τα 30χρονα από την ίδρυσή τους αλλά και τα 10χρονα από το θάνατο του δημιουργού τους, τα θρυλικά Μπαλέτα Μπεζάρ της Λοζάνης έχουν το Ηρώδειο ως κορυφαίο σταθμό της νέας παγκόσμιας περιοδείας τους, για δύο μοναδικές βραδιές, με το χορευτικό πρόγραμμα «Béjart fête Maurice». Χαρισματικός και πληθωρικός, λάτρης του ωραίου και πρέσβης του διαπολιτισμού, θαυμαστής του αρχαίου ελληνικού κάλλους όσο και της υψηλής μόδας, ο Μορίς Μπεζάρ (1927-2007 ) υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς χορογράφους του 20ού αιώνα. Με πάνω από 250 χορογραφικά έργα, ήταν εκείνος που μας χάρισε το μοναδικό «Bolero» του Μορίς Ραβέλ με σολίστ τη Σιλβί Γκιλέμ, εκείνος που ένωσε στην ίδια χορογραφία τον θεό Διόνυσο (θέμα ), τον Μάνο Χατζιδάκι (μουσική ) και τον Gianni Versace (κοστούμια ) καθώς κι εκείνος που «άνοιξε» τη φιλοσοφία του χορού στο ευρύ κοινό. Αυτόν τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο θα δούμε τις πιο εμβληματικές χορογραφίες του Μπεζάρ αλλά και του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή του σχήματος Ζιλ Ρομάν, με υπόκρουση Μπετόβεν, Ροσίνι, Βέμπερν, Ντ. Έλινγκτον, The Residents αλλά και παραδοσιακή μουσική από την Ινδία και την Αφρική. Και μαζί το νέο έργο «t’M et variations…», ένα μπαλέτο που αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο χορογράφο, του οποίου οι κινήσεις γίνονται λέξεις που απευθύνονται σε εκείνον, με ζωντανή μουσική επί σκηνής και συνθέσεις του Nick Cave και του Warren Ellis, συνοδοιπόρου του στους Bad Seeds.
(17-18/9, προπώληση: www.viva.gr, www.athinorama.gr, www.artinfo.gr, 2109213310, 11876 κ.λπ. )
Τρίτος πόλος έλξης για τους λάτρεις του χορού και σπουδαία άφιξη στη χώρα μας είναι εκείνη των περίφημων Μπαλέτων Μπολσόι. Το παλιό συναντά το νέο σε μια παράσταση χορού-αφιέρωμα στα 75 χρόνια του σπουδαίου χορευτή, χορογράφου και δασκάλου Μιχαήλ Λαβρόφσκι, με τον κορυφαίο σήμερα σολίστ Ιβάν Βασίλιεφ αλλά και τον ίδιο τον Λαβρόφσκι επί σκηνής. Κάπως έτσι η νέα γενιά των Μπολσόι, με τον Βασίλιεφ («ο διάδοχος του Μπαρίσνικοφ», σύμφωνα με τον Τύπο ) ως έναν από τους κύριους εκπροσώπους της, τιμά τον Λαβρόφσκι, τον επονομαζόμενο και «σούπερμαν του κλασικού χορού», εκείνον που «μπορούσε να χορέψει τα πάντα». Τα Μπολσόι δηλώνουν δημόσια με αυτήν τη μοναδική παράσταση το στίγμα της παράδοσης τους: πώς περνάει η μπαλετική σκυτάλη από τη μία γενιά στην άλλη. Ο «Καζανόβας» (με μουσική του Μότσαρτ ) ανοίγει το πρόγραμμα, το οποίο επίσης περιλαμβάνει τον «Νιζίνσκι», στον οποίο θα δούμε τη συνάντηση κορυφής των Βασίλιεφ – Λαβρόφσκι, καθώς επίσης τον «Σπάρτακο», τον «Δον Κιχώτη» αλλά και μια έκπληξη. Θα δούμε σε παγκόσμια πρώτη το «Αμόκ», ένα μέρος από τη νέα χορογραφία του Λαβρόφσκι που θα παρουσιαστεί την επόμενη χρονιά στα Μπολσόι. Όλα αυτά στις δύο βραδιές υπό τον τίτλο «Τα Μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι».
(19-20/9, προπώληση: 2107258510, www.lavris.gr, www.viva.gr, www.athinorama.gr κ.λπ. )
Πηγή : Αθηνόραμα