#1 Μεγάλα έργα
Από σκηνοθέτες διακριτού προσωπικού ύφους σε παραστάσεις με αξιοσημείωτες διανομές: ο Γιάννης Χουβαρδάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με Πίντερ στους «Παλιούς καιρούς» (Τέχνης, από 29/11 ) και Μολιέρο στον «Μισάνθρωπο», στον οποίο επιστρατεύει τον Μιχαήλ Μαρμαρινό για τον κεντρικό ρόλο (Εθνικό, από 10/3 ). Ο Δημήτρης Καραντζάς υπογράφει δύο σπουδαία έργα, καθοδηγώντας παράλληλα δύο μεγάλες κυρίες του θεάτρου, την Μπέττυ Αρβανίτη στον «Γυάλινο κόσμο» του Ουίλιαμς (Κεφαλληνίας, από 1/11 ) και τη Ρένη Πιττακή στους ιψενικούς «Βρικόλακες» (Τέχνης, από 22/2 ). Η Μαρία Πανουργιά σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» κι επιλέγει τη Λένα Κιτσοπούλου για τον ρόλο της Μάρθας (Στέγη, από 12/12 ).
#2 Από το πανί στο σανίδι
Η σύγκριση με το πρωτότυπο καραδοκεί, όμως κάποιοι τολμούν τη θεατρική εκδοχή ταινιών που άφησαν εποχή. Ο Γιάννης Κακλέας χτυπάει εις διπλούν με τη βρετανική μαύρη κωμωδία «Η συμμορία των πέντε», που παίζεται ήδη στο Κιβωτός, και την πολυαγαπημένη κομεντί εποχής «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» (Ελληνικός Κόσμος, από 17/10 ), ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί την Ελένη Ράντου στην «Τζασμίν» του Γούντι Άλεν (Διάνα, από 1/11 ), ενώ η Κάτια Δανδουλάκη ετοιμάζεται να ανεβάσει (μέσα στον Νοέμβριο ) το κλασικό αριστούργημα «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές».
#3 Ελληνικής (υπο)γραφής
Έργα διαφορετικού ύφους και φόρμας, αλλά με σύγχρονη προβληματική. Την ιδιότυπη κωμωδία της Άρτεμης Μουστακλίδου για τον «φασίστα της διπλανής πόρτας», «Η απειλή», σκηνοθετεί ο Γιάννης Λεοντάρης (Από Μηχανής )· ο Βασίλης Παπαβασιλείου καυτηριάζει το σουρεαλισμό της ελληνικής πραγματικότητας με το «Τους ζυγούς λύσατε» (Τέχνης, από 10/11 )· οι Γεράσιμος Ευαγγελάτος – Θέμης Καραμουρατίδης κάνουν μιούζικαλ τις ματαιώσεις μιας γενιάς στην «Απλή μετάβαση» (σκηνοθεσία: Μίνως Θεοχάρης, Εθνικό, από 15/2 )· για τη δυσλειτουργική ελληνική οικογένεια γράφουν ο Αλέξης Σταμάτης στα «Μελίσσια» (σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Εθνικό, από 10/5 ) και η Πένυ Φυλακτάκη στο «Φύκι στο βυθό» (σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Skrow ).
#4 Το νέο είναι ωραίο
Με περγαμηνές και σταδιοδρομία στο εξωτερικό και με το ενδιαφέρον τους στραμμένο σε κοινωνικά θέματα, τα παρακάτω έργα παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρεμιέρα. Νέα ξεκινήματα για δύο στο «Beginning» του Ντέιβιντ Έλντριτζ από τον Τάσο Ιορδανίδη (104 ), έκρυθμες οικογενειακές καταστάσεις στο «Αν υπάρχει, δεν το ’χω βρει ακόμα» του Νικ Πέιν από τον Μάκη Παπαδημητρίου (Βρετάνια ), καυτές εργασιακές σχέσεις στην «Κουζίνα» του Άρνολντ Γουέσκερ από τον Γιώργο Νανούρη (Αποθήκη ), ιστορίες επιβίωσης στο «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν ΜακΜίλαν από την Ελένη Σκότη (Σύγχρονο, από 8/11 ), η συνάντηση δύο μοναχικών ανθρώπων στον «Κήπο» του Μπρους Γκουτς από τον Δημήτρη Μυλωνά (Από Μηχανής, από 22/10 ), διαταραγμένες ερωτικές ιστορίες που ακροβατούν μεταξύ μελοδράματος και φάρσας στα «Μάτια» του Πάμπλο Μεσίες από τον Παντελή Δεντάκη (Νέου Κόσμου, από 17/1 ).
#5 Χωρίς λογοκρισία
Καταπιάνονται θαρραλέα με θέματα φύλου, ερωτισμού και σεξουαλικής ταυτότητας: το λογοκριμένο στην εποχή του ως πορνογραφικό «Γαϊτανάκι» του Σνίτσλερ σκηνοθετούν η Αλίκη Δανέζη-Knutsen (Θησείον, από 19/10 ) και ο Θωμάς Μοσχόπουλος (Δημοτικό Πειραιά από 3/5 ), ενώ μια σύγχρονη μεταγραφή, μόνο με άρρενες πρωταγωνιστές, του «F*cking men» του Τζο ντι Πιέτρο ανεβάζει ο Αντώνης Γαλέος (Vault, από 3/11 ). Σημειώστε επίσης τη σπουδή του Μαζόχ πάνω στην ηδονή «Αφροδίτη με τη γούνα» (Νέου Κόσμου ), έργα πάνω στην εφηβική σεξουαλικότητα όπως το «Τέσσερα κοριτσάκια», που εμπνέεται από το έργο του Πικάσο (Tempus Verum ), και το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Βέντεκιντ (Νέου Κόσμου, από 8/5 ) ή τα σύγχρονα, γενναία «Cock» του Μάικλ Μπάρτλετ (Αθηνών, από 15/10 ) και «Το κάλεσμα της Λορίν» της Παλόμα Πεδρέρο (104 ).
#6 Αθήνα καλεί Πιραντέλο
Άτυπο αφιέρωμα στον συγγραφέα που αποτύπωσε μοναδικά την θεατρικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη σχετικότητα της αλήθειας και τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» από τον «μετρ του πιραντελισμού» Δημήτρη Μαυρίκιο (Εθνικό, από 11/11 ), «Να ντύσουμε τους γυμνούς» από τον Γιάννο Περλέγκα (Τέχνης, από 15/12 ), «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» από τον Νίκο Καμτσή (Τόπος Αλλού, από 16/11 ), «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» από τους Τάσο Ιορδανίδη – Άρη Λεμπεσόπουλο (Altera Pars, από 20/10 )
#7 Κωμωδίες 4×4
Θέατρο μες στο θέατρο, λάθος πάνω στο λάθος και γέλια μέχρι δακρύων στη φάρσα του Μάικλ Φρέιν «Το σώσε», που σκηνοθετεί ο Έκτορας Λυγίζος (Στέγη ). Παρεξηγήσεις κι ερωτικά μπλεξίματα μεταξύ διδύμων με σαιξπηρική υπογραφή στην «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» από την Κατερίνα Ευαγγελάτου (Νέο Θέατρο Βασιλάκου, από 9/11 ). Και κερατάς και δαρμένος ο «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη (Τέχνης, από 18/10 ). Διαχρονική σάτιρα για τις κακοδαιμονίες της ρωσικής (ή μήπως ελληνικής; ) κοινωνίας ο «Επιθεωρητής» του Γκόγκολ από τον Γιώργο Παπαγεωργίου (Skrow, από 29/10 ).
#8 Φουλ της ψυχαγωγίας
Μια χρονιά γεμάτη μουσικά θεάματα περιμένει όλη την οικογένεια: «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Ντίκενς από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη (Διάνα, από 10/11 ) και τον Γιάννη Μόσχο (Εθνικό, από 7/12 ), «Παναγία των Παρισίων» από τη Σοφία Σπυράτου (Παλλάς, από 3/11 ), «Matilda the musical» από τη Θέμιδα Μαρσέλλου (Ακροπόλ, από 26/10 ). Τη διάθεση υπόσχονται να ανεβάσουν και οι σκηνικές διασκευές ταινιών των ’60s-’70s: «Υπάρχει και φιλότιμο» από τον Γιάννη Μπέζο (Προσκήνιο ), «Χτυποκάρδια στο θρανίο» από τον Λάκη Λαζόπουλο (Ήβη, από 25/10 ), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» από τους Ρέππα – Παπαθανασίου (Βέμπο, από 17/10 ), «Μαριχουάνα στοπ» από τον Γιώργο Βάλαρη (Gazi Theater, από 4/11 ).
#9 Αιχμηρά έργα στη σκηνή
Αποκωδικοποιούμε το σήμερα ανατρέχοντας στο χθες: Μεσοπόλεμος και άνοδος του ναζισμού στις «Ιστορίες από το δάσος της Βιένης» του Χόρβατ από τον Νίκο Μαστοράκη (Τέχνης, από 20/2 )· εκμηδενισμός της προσωπικότητας στον «Βόιτσεκ» του Μπίχνερ από την Κατερίνα Ευαγγελάτου (Φεβρουάριος, Δημοτικό Πειραιά )· ευνουχισμός της σκέψης στο προφητικό για την ψηφιακή εποχή μας «Φαρενάιτ 451» από τον Θωμά Μοσχόπουλο (Πόρτα, από 9/11 ). Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μπρεχτ, που εκπροσωπείται από δύο έργα: την εύγλωττη παραβολή «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» από τον Νικορέστη Χανιωτάκη (Θησείον, από 2/11 ) και το πρόσφορο πεδίο ερμηνειών και πειραματισμών «Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» από τον Σίμο Κακάλα (Εθνικό, από 30/11 ).
#10 «Άφυλες» αναγνώσεις
Σπουδαίοι ηθοποιοί αναμετριούνται με εμβληματικούς γυναικείους χαρακτήρες – οι μεγάλοι ρόλοι δεν έχουν φύλο. Οι «Δούλες» του Ζενέ, εξαρχής προορισμένες για άντρες ηθοποιούς, ενσαρκώνονται από τους Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Ήμελλο και Κώστα Μπερικόπουλο στην παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις (Νέου Κόσμου ), ενώ στο Θέατρο Τέχνης ο Θόδωρος Γράμψας γίνεται η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» και ο Βασίλης Παπαβασιλείου επαναλαμβάνει την ερμηνεία-σταθμός στην «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου.
#11 Τρία τέταρτα Τσέχοφ
Τρία από τα τέσσερα μεγάλα δράματα του αγαπημένου μας Ρώσου θα δούμε φέτος. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καταφεύγει για πρώτη φορά στο τσεχοφικό σύμπαν με τον «Βυσσινόκηπο» κι ένα all star cast: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας κ.ά. (Χορν, από 24/10 ). Ο Γιώργος Κιμούλης μεταφράζει, σκηνοθετεί και παίζει στον «Θείο Βάνια» στο Δημοτικό Πειραιά (από 23/11 ), ενώ πειραματική αναμένεται να είναι η ματιά του Δημήτρη Ξανθόπουλου στις «Τρεις αδερφές», με τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπαθεμελή, Αντώνη Μυριαγκό κ.ά. (Στέγη, από 16/1 ).
#12 Σαίξπηρ για πάντα
Ευκαιρία να γνωρίσουμε ολιγοπαιγμένα έργα όπως ο «Τίμων ο Αθηναίος» (Εθνικό ) ή να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα των πειραματισμών, σκηνοθετικών κι ερμηνευτικών, του Χάρη Φραγκούλη στον «Οθέλλο» (Τέχνης, από 25/2 ), του Έκτορα Λυγίζου στο «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» (Νέου Κόσμου, από 6/5 ) και του Τάσου Νούσια στη συμπυκνωμένη εκδοχή του «Ριχάρδου Β΄» στο Άλφα-Ιδέα. Bεβαίως, υπάρχει η επιλογή της «μεγάλης τραγωδίας» με τον «Άμλετ» του Τσουλάτζε, που μετακόμισε σε νέα στέγη (Altera Pars ).
#13 Λογοτεχνικά (υπερ)θεάματα
Ο Δημήτρης Τάρλοου επανέρχεται στην πεζογραφία του παππού του Μ. Καραγάτση με τον πολυαναμενόμενο «Γιούγκερμαν» στο Πορεία (από 28/11 ), ο Σταμάτης Φασουλής έφερε στο Παλλάς τις «Μάγισσες της Σμύρνης», ενώ τη θρυλική «Λωξάντρα» (ξανα )ανεβάζει ο Σωτήρης Χατζάκης (Βεάκη, από 7/11 ). Με ενδιαφέρον αναμένονται ο «Μύρτος» του Παύλου Μάτεσι από τους 4Frontal, που επιμένουν στη διασκευή λογοτεχνικών κειμένων (Νέου Κόσμου, από 8/2 ) και η εκδοχή της Γιολάντας Μαρκόπουλου στην «Eroica» του Κοσμά Πολίτη (Τέχνης, από 29/10 ).
Πηγή : Αθηνόραμα