Ο Λάδωνας είναι ποταμός της Πελοποννήσου και ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλφειού. Το όνομά του το πήρε από τον ομώνυμο ποταμό της Βοιωτίας, όταν Βοιωτοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στο 1307 π.Χ.
Ο Λάδωνας έχει αρκετά σημεία φυσικής ομορφιάς, κάτι που πιστοποίησε και ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του στην περιοχή. Είναι ποταμός με ήρεμη ροή, πράγμα που τον κάνει ιδανικό για δραστηριότητες όπως canoe-kayak, rafting και κολύμπι, ακόμη και για μικρά παιδιά. Το όμορφο φυσικό τοπίο που τον περιβάλλει προσφέρεται επίσης για πεζοπορία και ορειβασία
Ο Λάδωνας ποταμός πηγάζει από τα Αροάνια όρη, διασχίζει το Νομό Αχαΐας και στο Νομό Αρκαδίας εκβάλλει στον Αλφειό, ο οποίος με τη σειρά του εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής του ρέει ανάμεσα στα όρη Μαίναλο και Αφροδίσιο.
Όπως τα περισσότερα ελληνικά ποτάμια, έτσι και ο Λάδωνας είχε την παρουσία του στην ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, στις όχθες του κυνηγούσε η Άρτεμη, στα νερά του κολυμπούσε η Δήμητρα, ενώ στη γύρω περιοχή περιφερόταν και ο Πάνας, με τις ατελείωτες περιπέτειές του: εδώ είδε κι ερωτεύτηκε τη νύμφη Σύριγγα, την οποία άρχισε να κυνηγά. Ο Λάδωνας, θέλοντας να την προστατέψει, τη μετέτρεψε σε καλαμιά, από τα καλάμια της οποίας ο Πάνας έφτιαξε το μουσικό του όργανο, τη σύριγγα. Με το Λάδωνα συνδέεται και η ιστορία της δολοφονίας του Λεύκιππου, γιου του βασιλιά της Πίσας, Οινόμαου: ο Λεύκιππος είχε ερωτευτεί τη νύμφη Δάφνη, κόρη της Γαίας και του Λάδωνα, ή, κατά άλλη εκδοχή, του θεσσαλικού Πηνειού. Τη Δάφνη όμως διεκδικούσε και ο θεός Απόλλωνας. Επιθυμώντας να βρίσκεται κοντά της, ο Λεύκιππος μεταμφιέστηκε σε γυναίκα και μπήκε στη συντροφιά της. Ο Απόλλωνας ζήλεψε, και παρουσία του Λευκίππου εμφύσησε στις νύμφες την επιθυμία να κάνουν το καθιερωμένο λουτρό τους, αναγκάζοντας και τον νεαρό να γδυθεί. Έτσι, αποκαλύφθηκε το πραγματικό του φύλο, και οι νύμφες έξαλλες τον σκότωσαν.
Επιστρέφοντας στη σύγχρονη εποχή, ο Λάδωνας είναι ένας ήπιος ποταμός, περιβαλλόμενος από πολλές φυσικές ομορφιές, που προσφέρει πολλαπλές επιλογές δραστηριοτήτων, όπως rafting, canoe-kayak, κολύμπι, ψάρεμα, αλλά και πεζοπορία και ποδηλασία βουνού γύρω από τις όχθες του. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Λάδωνα είναι το φράγμα του, μήκους 104 μ. και ύψους 55 μ., χτισμένο στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μ. Η δημιουργία του φράγματος ξεκίνησε το 1950, μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ. Το έργο ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα και αποτέλεσε μία από τις πρώτες μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με το φράγμα να συγκεντρώνει 50.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Την ολοκλήρωσή του είχε αναλάβει ιταλική εταιρία, και οι δαπάνες καλύφθηκαν από πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Το φράγμα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε χαράδρα του Αφροδίσιου όρους τεχνητή λίμνη επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων, μέσα σε επιβλητικό φυσικό τοπίο, που την ανέδειξε σε οικολογικό πάρκο. Η λίμνη προσφέρεται για δραστηριότητες όπως κωπηλασία, κολύμπι και ψάρεμα, ενώ η γύρω περιοχή είναι ιδανική και για πεζοπορίες. Σημαντικό αξιοθέατο είναι της «Κυράς το γεφύρι», το οποίο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και πλέον είναι ορατό μόνο κατά τους θερινούς μήνες, όταν η στάθμη των νερών κατεβαίνει.
Πηγή: www.mythicalpeloponnese.gr